събота, 31 декември 2011 г.

Снежен английски кейк за Новогодишната нощ

След цялото нетърпение и очакване дойде и Нова година. Сериозно, нямам обяснение защо празниците се изнизаха толкова бързо. Надявам се и си пожелавам всички лоши неща да останат зад гърба ни, в старата година, а през Новата да има повече здраве, щастливи мигове и успехи!
Така - приготовлениятa са към своя край, времето напредва, а аз съм доволна от крайния резултат, на който се надявах. Е, поне за външния вид на десертите, които ми повериха домакините. Тепърва ще разберем дали са вкусни.
Завършек на празничната вечеря избрах да бъде английски кейк със снежна глазура.  В приготвянето му се използват три характерни подправки – джинджифил, канела и кориандър, които изиграха голяма роля за избора ми......





Продукти :
200 гр масло
200 гр захар
щипка сол
4 яйца
500 гр брашно
1 пак бакпулвер
125 мл прясно мляко
100 гр стафиди
50 гр озахарени портокалови корички
50 гр озахарени лимонови корички
1 ч л джинджифил
1 ч л кориандър
1 ч л канела
мазнина за формичката
Маслото със захарта и щипка сол се разбиват с миксер толкова дълго, колкото захарта да се разтопи. Едно по едно се добавят яйцата и сместа се разбива на пухкав крем. Брашното се пресява с бакпулвера и се сипва към масления крем като се редува с млякото.Накрая към тестото се добавят всички останали изброени продукти.
Изсипва се в омазнена форма и се пече в предварително загрята на 175 ° - 200° фурна около час, като към края се проверява с дървено шишче .
За снежната глазура използвах за основа рецептата за Royal Icing, но я поизмених леко. Разбиват се два белтъка и 4 или 5 суп лъжици лимонов сок на гладка пяна, като после се добавят около 150 – 180 гр пудра захар – постепенно докато се бърка с миксера. Глазурата трябва да стане гъста – като се наведе съда да се придвижва бавно към ръба му. Количеството на пудрата захар варира в зависимост от големината на белтъците.
След като се декорира кейка се прибира в хладилник, за да стегне.
Накрая добавих и няколко Коледни меденки с глазура Royal Icing:
Един белтък се разбива с една суп лъжица лимонов сок на пяна след което се добавят 165 гр пресята пудра захар. Глазурата се втвърдява много бързо на въздух, затова количеството, което не се използва в момента трябва да бъде затворено плътно.

3 коментара:

Габи каза...

Обожавам такава комбинация от аромати и вкусове! Кексът много стилен и несъмнено вкусен! Иска ми се да опитам да го приготвя. Горе-долу колко голяма е формата ти за кекс?

gorgeous little things каза...

Много благодаря!Ами формата ми е с диаметър 2 см. Висока(дълбока) е около 10 см. Надявам се да ти хареса!

gorgeous little things каза...

Извинявам се - диаметър 22 см ;)

Публикуване на коментар