вторник, 29 ноември 2011 г.

За празниците, семейството и хубавите моменти


 
    Доста време ми трябваше да се реша да направя тази стъпка – свой собствен блог. Най- накрая той е факт и въпреки всички колебания с много притеснение и чувство на удовлетворение започвам първата си публикация.
Тук ще бъде мястото на всички страхотни кратки и не чак толкова кратки мигове на щастие, които показват на човек защо живота е толкова хубав и толкова ценен. Това ще бъде моята лична кутия за безценни камъчета, които ще останат в сърцето ми и никога няма да избледнеят.
Тук ще успея да отделя достатъчно време на своите  хобита, за които иначе не остава нито минутка.
Месецът, в който стартирам блога е един от любимите ми през годината. Не само защото в него са рожденните дни на един от най-близките ми хора в живота  – Дончето  и  най-малката ми прекрасна племенничка, а и защото той предшества Декември – изпълнен с настроение, вълшебни светлини и празнично очакване.

 У дома всяка година започваме все по-рано с приготовленията за предстоящите празници. Децата ги обожават и това ги кара да усещат атмосферата им по-дълго и разбира се това страшно ни допада. Тази година лампичките вкъщи светнаха на 6 Ноември и се започна и с печенето на тонове Коледни сладки. Нооо все пак реших да оставя за по-нататък тези с декорация – не може всичко хубаво да се случва наведнъж , нали....
Всяка година използвам все една и съща рецепта за коледни курабийки – меденки. Изрових я преди много време от някакво старо списание. Беше най-сполучливата, приготвяна от мен рецепта и така ни стана любима:


Коледни меденки
2 яйца
4 суп. лъжици мед
1 ч. ч. захар (аз слагам малко по- малко)
¾ ч.ч. олио
1 ч.л. сода бикарбонат
2 с.л. кисело мляко
1 или 2 к.л. канела
брашно около 1 кг

Яйцата заедно със захарта се разбиват добре.Към тях се добавят меда, олиото, киселото мляко, в което предварително е разтворена содата и канелата. Постепенно се добавя брашното докато се получи тесто. От тестото се разстила кора – моята я правя около 0,5-0,8 см. Меденките се изрязват с формички, поставят се в тава с хартия за печене и се пекат в предварително загрята на 170-180 ° фурна.