събота, 21 януари 2012 г.

Tulip cake

 Вчера майка ми навърши шейсет години. Да ни е жива и здрава и много, много щастлива с внуците около нея!
 Сякаш съм попаднала в машина на времето и не мога да си спомня кога минаха годините. Постоянно се връщам към спомени от детството си и тя винаги е на една и съща възраст в мислите ми – млада. Нищо, че се виждаме често – в седмицата поне по веднъж. Говорим, смеем се, караме се, но аз не забелязвам следите на времето по лицето й – и сега 60 години......Може би преди 10 години отново съм преживяла същото, но не си спомням. Тогава със сигурност са ме вълнували доста по различни неща от сега. Реших, че този юбилей не може да бъде подминат току така – трябва да направя нещо различно. До този момент никога не съм правила нищо за нея сама, винаги съм разчитала на разнообразието в магазините. Още с решението да бъде торта знаех точно коя ще направя – това е Витата торта на Димитрана, на която бих искала да благодаря за милите думи и напътствия.
И така – с достатъчно много приятни и неприятни изненади в процеса на приготвяне успях да я завърша. Останах горе долу доволна как се получи.Продукти за основния блат – подложка:
250гр. брашно
120гр. меко масло на стайна температура
90гр. пудра захар
1 яйце
щипка сол

Продукти за блатовете:

8 жълтъка
4 белтъка
100гр. захар
80гр. брашно
20гр. пшеничено нишесте
1ч.л настъргана лимонена кора
щипка сол

Продукти за крема за пълнеж:

250гр. течна сметана
250гр. крем
Rama

250гр. сладко

Приготвяне на подложката

Брашното и пудрата захар се пресяват и смесват на купчинка. В средата се прави „кладенче” и вътре се добавят маслото и яйцето на части. Преди това маслото се надробява на малки парчена с ръце и се смесва с яйцето и щипката сол. След като се добавят към брашното и захарта бавно и леко брашното се вкарва и размесва всичко.Сместа става лепкава и затова с помощта на вилица се дроби на бучици.Замесва се хомогенно тесто, завива се в свежо фолио и се оставя в хладилника да стегне за един час. След това се разточва и се слага върху готварска хартия , като се изрязва на кръг колкото основата на тортата, която ще се приготвя. Надупчва се с вилица, за да се предотвратят мехурите при печенето и се пече на 180 º С в предварително загрята фурна.След като изстине се сиропира съвсем малко със захарен сироп и се намазва със сладко.

Приготвяне на блатовете:

Жълтъците се разбиват с една лъжица от захарта, лимонената кора и щипката сол. След това белтъците се разбиват на сняг заедно с останалата захар. Към белтъците се добавят жълтъците. След това с леко разбъркване се добавят брашното и нишестето, които предварително са пресети заедно.
Сместа се изсипва в правоъгълна тава 30/40см, предварително застлана с хартия за печене. Пече се в предварително загряна фурна на средна скара на 230 º С - 240 º С към 8-10 мин, като се проверява на 6 тата минута. ( за фурна с вентилатор 220 º С се изпича за 6 минути максимум).
Когато блата се изпече се разрязва на ленти по дължина, като ширината е еднаква за всички ленти и е равна на желаната височина на тортата.

Приготвяне на крема за пълнеж:

Крема Rama се разбива със сладкото и се смесва постепенно с предварително разбитата сметана. Получената смес се нанася върху блата. Лентите се завиват една по една върху кръглата основа и накрая се стягат с тортен ринг. Аз нямам такъв затова я стягам като я увивам в свежо фолио. Тук е онагледен начина за приготвяне на тази торта.
Оставя се в хладилника за няколко часа да стегне и  след това се декорира.

Идеята за декорацията на тортата е изцяло моя, от което съм много  доволна, защото от разглеждане на толкова торти из интернет пространството имам чувството, че главата ми е пълна с чужди неща.

Сутринта рано рано бях на вратата им, за да я поздравя и изненадам. Със сигурност остана приятно изненадана. Надявам се и на вкус да са я харесали.

1 коментара:

DSdiva каза...

Честито на майчето и поздравления за тортата! Чуждите идеи понякога могат да са много досадни, вярно е :Р

Публикуване на коментар