петък, 23 декември 2011 г.

Merry Christmas кейк

Напоследък все си търся повод да правя сладкиши. Може би заради празниците или не знам......
Естествено през декември винаги има и конкретно този беше събирането на колегите преди празниците.
Разгледах ужасно много торти и декорации с надеждата да ме осени някоя велика идея. Ми..... не ме осени.
 В крайна сметка се спрях на рецептата на сп.Good Food за сватбена торта. За декорацията използвах готов фондан. Снежковците са по подобие на тези от тук .За пръв път използвах такъв за украсата на тортата за рожденния ден на Ив(която ще покажа малко по-късно) – по мотиви на Буболинката.

И така :

Продукти за блатовете

250 г  меко краве масло
250 г кафява захар
Семената от 1 шушулка ванилия или 1 ч.л ванилова паста
5 яйца
85 г брашно
250 г брашно с добавени набухватели
100 г кисело мляко
1 пакетче бакпулвер
3 с.л обезмаслено пр. мляко

Продукти за сиропа

50 г кафява захар
ч.л ванилова паста

Продукти за ванилов маслен крем

175 г краве масло
300 г пудра захар
Семената от 1 шушулка ванилия или 1 ч.л. ванилова паста

Приготвяне

Блата:
Маслото, захарта, ванилията и 1 ч.л.сол се разбиват с миксер на пухкава смес. Добавят се яйцата едно по едно, като след всяко се разбива до хомогенизиране. Ако сместа започне да става лепкава, се добавя 1 с.л. от обикновеното брашно. Следва киселото мляко и отново се разбива до хомогенизиране. Двата вида брашно и бакпулвера се смесват и пресяват. Изсипват се постепенно като се бърка постоянно докато сместа ги поеме напълно. След това се добавя по същия начин и прясното мляко.
 Блата се пече в загрята на 160°С (140°С за фурна с вентилатор). Тавичката, която използвах е 23 см. Намасляват се стените и дъното и се покриват с хартия за печене. Хартията по стените я задигнах леко нагоре, което се оказа от голямо значение, защото в последствие блата се надигна доста сериозно. Сместа се изсипва в нея и блата се пече 1 ч и 20 мин. докато кейкът се надигне и стане златист. Проверява се дали е готов с дървено шишче в средата. Ако по него не остане от сместа значи е изпечен.
Ванилов сироп за сиропиране:
Продуктите за сиропа се слагат в 50 мл вода и се загряват внимателно до пълното разтваряне на захарта .
След като кейкът се изпече се охлажда 30 мин , надупчва се с шишче и се сиропира на етапи, като всеки път се изчаква да попие поредната порция течност.
След това кейка се остава да изстине и или се декорира или се прибира в хладилника, увит във фолио. Там може да се запази до три дни.
Ванилов маслен крем:
Основен ванилов маслен крем
 Маслото се разбива в купа, докато избледнее. Постепенно се добавят пресятата пудра захар, лъжица по лъжица, като се разбива всеки път до абсорбирането й. Трябва да се получи бледа пухкава смес. Накрая се добавят семената от  ванилията  и се разбива добре. Кремът издържа до 1 седмица в хладилник. Преди да се използва,се оставя да достигне стайна температура и се разбива отново.
Количеството е достатъчно да покрие 20-сантиметров кейк.

Дойде време за сглобяване:
Блата се разделя на две части долната се намазва с крема. След това се слага горния блат. Повърхността му се почиства от останали трохи и се намазва с кайсиев конфитюр, за да се избегне попадането на трохи в крема.Преди разстилане на фондана, тортата се покрива отгоре и по страните с масления крем.



6 коментара:

Поля каза...

Тортата изглежда великолепно! Направо ми иде да се протегна и да си отрежа:)
Сигурна съм , че колегите са останали очаровани!
Весели празници!

Nina Stefanova каза...

Mnogo krasiva torta! Ako biah na miastoto na Valjo i decata niamashe da te pusna da hodish na party s tazi torta dokato ne napravish oshte edna i da ia ostavish v kyshti!

gorgeous little things каза...

Благодаря ви, момичета! Нина, те у дома не са ощетени;))Не минава ден без лакомства почти...

Деси каза...

Нямам думи.....

Габи каза...

Присъединявам се към поздравленията за тортата! Станала е много красива и белоснежна! Снежковците са големи сладури :) Хубав ден от мен!

gorgeous little things каза...

Благодаря!

Публикуване на коментар