събота, 31 декември 2011 г.

Снежен английски кейк за Новогодишната нощ

След цялото нетърпение и очакване дойде и Нова година. Сериозно, нямам обяснение защо празниците се изнизаха толкова бързо. Надявам се и си пожелавам всички лоши неща да останат зад гърба ни, в старата година, а през Новата да има повече здраве, щастливи мигове и успехи!
Така - приготовлениятa са към своя край, времето напредва, а аз съм доволна от крайния резултат, на който се надявах. Е, поне за външния вид на десертите, които ми повериха домакините. Тепърва ще разберем дали са вкусни.
Завършек на празничната вечеря избрах да бъде английски кейк със снежна глазура.  В приготвянето му се използват три характерни подправки – джинджифил, канела и кориандър, които изиграха голяма роля за избора ми......





Продукти :
200 гр масло
200 гр захар
щипка сол
4 яйца
500 гр брашно
1 пак бакпулвер
125 мл прясно мляко
100 гр стафиди
50 гр озахарени портокалови корички
50 гр озахарени лимонови корички
1 ч л джинджифил
1 ч л кориандър
1 ч л канела
мазнина за формичката
Маслото със захарта и щипка сол се разбиват с миксер толкова дълго, колкото захарта да се разтопи. Едно по едно се добавят яйцата и сместа се разбива на пухкав крем. Брашното се пресява с бакпулвера и се сипва към масления крем като се редува с млякото.Накрая към тестото се добавят всички останали изброени продукти.
Изсипва се в омазнена форма и се пече в предварително загрята на 175 ° - 200° фурна около час, като към края се проверява с дървено шишче .
За снежната глазура използвах за основа рецептата за Royal Icing, но я поизмених леко. Разбиват се два белтъка и 4 или 5 суп лъжици лимонов сок на гладка пяна, като после се добавят около 150 – 180 гр пудра захар – постепенно докато се бърка с миксера. Глазурата трябва да стане гъста – като се наведе съда да се придвижва бавно към ръба му. Количеството на пудрата захар варира в зависимост от големината на белтъците.
След като се декорира кейка се прибира в хладилник, за да стегне.
Накрая добавих и няколко Коледни меденки с глазура Royal Icing:
Един белтък се разбива с една суп лъжица лимонов сок на пяна след което се добавят 165 гр пресята пудра захар. Глазурата се втвърдява много бързо на въздух, затова количеството, което не се използва в момента трябва да бъде затворено плътно.

петък, 23 декември 2011 г.

Merry Christmas кейк

Напоследък все си търся повод да правя сладкиши. Може би заради празниците или не знам......
Естествено през декември винаги има и конкретно този беше събирането на колегите преди празниците.
Разгледах ужасно много торти и декорации с надеждата да ме осени някоя велика идея. Ми..... не ме осени.
 В крайна сметка се спрях на рецептата на сп.Good Food за сватбена торта. За декорацията използвах готов фондан. Снежковците са по подобие на тези от тук .За пръв път използвах такъв за украсата на тортата за рожденния ден на Ив(която ще покажа малко по-късно) – по мотиви на Буболинката.

И така :

Продукти за блатовете

250 г  меко краве масло
250 г кафява захар
Семената от 1 шушулка ванилия или 1 ч.л ванилова паста
5 яйца
85 г брашно
250 г брашно с добавени набухватели
100 г кисело мляко
1 пакетче бакпулвер
3 с.л обезмаслено пр. мляко

Продукти за сиропа

50 г кафява захар
ч.л ванилова паста

Продукти за ванилов маслен крем

175 г краве масло
300 г пудра захар
Семената от 1 шушулка ванилия или 1 ч.л. ванилова паста

Приготвяне

Блата:
Маслото, захарта, ванилията и 1 ч.л.сол се разбиват с миксер на пухкава смес. Добавят се яйцата едно по едно, като след всяко се разбива до хомогенизиране. Ако сместа започне да става лепкава, се добавя 1 с.л. от обикновеното брашно. Следва киселото мляко и отново се разбива до хомогенизиране. Двата вида брашно и бакпулвера се смесват и пресяват. Изсипват се постепенно като се бърка постоянно докато сместа ги поеме напълно. След това се добавя по същия начин и прясното мляко.
 Блата се пече в загрята на 160°С (140°С за фурна с вентилатор). Тавичката, която използвах е 23 см. Намасляват се стените и дъното и се покриват с хартия за печене. Хартията по стените я задигнах леко нагоре, което се оказа от голямо значение, защото в последствие блата се надигна доста сериозно. Сместа се изсипва в нея и блата се пече 1 ч и 20 мин. докато кейкът се надигне и стане златист. Проверява се дали е готов с дървено шишче в средата. Ако по него не остане от сместа значи е изпечен.
Ванилов сироп за сиропиране:
Продуктите за сиропа се слагат в 50 мл вода и се загряват внимателно до пълното разтваряне на захарта .
След като кейкът се изпече се охлажда 30 мин , надупчва се с шишче и се сиропира на етапи, като всеки път се изчаква да попие поредната порция течност.
След това кейка се остава да изстине и или се декорира или се прибира в хладилника, увит във фолио. Там може да се запази до три дни.
Ванилов маслен крем:
Основен ванилов маслен крем
 Маслото се разбива в купа, докато избледнее. Постепенно се добавят пресятата пудра захар, лъжица по лъжица, като се разбива всеки път до абсорбирането й. Трябва да се получи бледа пухкава смес. Накрая се добавят семената от  ванилията  и се разбива добре. Кремът издържа до 1 седмица в хладилник. Преди да се използва,се оставя да достигне стайна температура и се разбива отново.
Количеството е достатъчно да покрие 20-сантиметров кейк.

Дойде време за сглобяване:
Блата се разделя на две части долната се намазва с крема. След това се слага горния блат. Повърхността му се почиства от останали трохи и се намазва с кайсиев конфитюр, за да се избегне попадането на трохи в крема.Преди разстилане на фондана, тортата се покрива отгоре и по страните с масления крем.



вторник, 6 декември 2011 г.

Лимонов кейк за последния ден на седмицата

Няма нищо по–приятно от това да завършиш уикенда с един спокоен неделен следобед, с книга в ръка, кафе и в допълнение парче кейк..................
И понеже само мога да мечтая за такова развитие на събитията реших все пак да осъществя единствената възможна  част от перфектния план – кейка и кафето.
Избрах бърза и лесна рецепта на портокалов кейк, която много успешно беше изпълнена с лимони. Получи се сладкиш с уникален вкус и аромат.



Продукти:
3 яйца
320 гр брашно
230 гр захар
70 гр масло
1 пак бакпулвер
1 ванилия
Сок от 2 лимона и кората им, настъргана на ситно ренде
Яйцата се разбиват със захарта на гладък крем.Към тях се добавя маслото, брашното, което предварително е пресято заедно с бакпулвера, кората от единия лимон и ванилията.
Изсипва се в омазнена форма и се пече в предварително загрята на 170 ° - 180° фурна около 40 минути.
рецептата е адаптирана от: БГ Готвач